Konica Minolta przedstawia nowy analizator barw CA-410

Analizator barw do pomiaru ekranów, w tym ekranów OLED w smartfonach, telewizorach i samochodach

Wyższa wydajność i zwiększony zakres pomiaru nowoczesnych ekranów

Nieuwegein, listopad 2017 r.

Konica Minolta, Inc. ogłosiła premierę analizatora barw CA-410, przeznaczonego do pomiaru i korekcji barw zaawansowanych technologicznie wyświetlaczy, np. ekranów OLED.

Analizator CA-410 jest optycznym narzędziem pomiarowym, służącym do kontroli i korygowania balansu bieli i korekcji gamma na liniach produkcyjnych wytwarzających telewizory, ekrany smartfonów itp. Model CA-410, który zastąpi analizator poprzedniej generacji CA-310, oferuje szybki i dokładny pomiar ekranów o wyższym zakresie dynamicznym (HDR), np. wykorzystujących technologię OLED.

Najważniejsze cechy:

1. 25-krotnie szerszy zakres pomiaru luminancji o gwarantowanej dokładności dla ekranów HDR w porównaniu do poprzedniego modelu

Wśród użytkowników smartfonów rośnie zapotrzebowanie na obraz wyższej jakości, między innymi ze względu na gwałtowny wzrost szybkości komunikacji. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie, producenci przyspieszają prace nad ekranami o wyższej rozdzielczości, z wyższym współczynnikiem kontrastu i reprodukcji barw, takimi jak ekrany HDR. Analizator barw o szerokim zakresie pomiaru luminancji, od bardzo niskiej do wysokiej spełnia coraz większe wymagania producentów ekranów.

Analizator CA-410 jest wyposażony w ulepszone czujniki, które pozwalają na osiągnięcie zakresu luminancji o gwarantowanej dokładności w przedziale od 0,001 do 5 000 cd/m2, tzn. 25-krotnie szerszego, niż w poprzednim modelu. Zwiększony zakres pomiaru luminancji umożliwi producentom skuteczną kontrolę i poprawę jakości ekranów o wysokiej rozdzielczości, pozwalając na wyświetlanie obrazów i filmów wyższej jakości na ekranach smartfonów i telewizorów.

2. Krótszy czas pomiaru zwiększa wydajność

Analizator CA-410 jest w stanie mierzyć skrajnie niskie poziomy luminancji, tzn. 0,001 cd/m2 w ciągu sekundy. Taka szybkość pomiaru umożliwia integrację z procesem produkcyjnym. Ulepszony czujnik i krótszy czas obliczeń w procesorze skracają czas pomiaru o 30%, redukując czas korekcji gamma na linii produkcyjnej, a tym samym zwiększając wydajność.

3. Łatwa integracja ze zautomatyzowanym procesem produkcyjnym w epoce cyfrowej

Analizator CA-410, zaprojektowany z myślą o łatwej integracji ze zautomatyzowanym procesem produkcyjnym, może być eksploatowany bez udziału operatora. System można skonfigurować także poprzez bezpośrednie podłączenie sondy pomiarowej do komputera.

*1: Balans bieli jest procesem adjustacji współczynnika intensywności światła 3 głównych barw – czerwony, zielony i niebieski – dla właściwej reprodukcji białego.

*2: Gamma jest pomiarem odpowiedzi tonalnej. Korekcja gamma sprawia że jasność i kolor czarnego i białego w połowie tonu wygląda naturalniej i łagodniej dla oka.

*3: Bazując na symulacji pomiarowej gamma w porównaniu do CA-310 dla warunków pomiarowych Konica Minolta (64 pomiary). Z wyłączeniem czasu włączenia i oczekiwania wyświetlacza.

Pobierz Komunikat prasowy

W ramach SHINKA 2019, Średniookresowego Planu Biznesowego ogłoszonego przez Konica Minolta w 2017 r., nasza firma realizuje swoją strategię jednocześnie w trzech obszarach biznesowych - działalności podstawowej, działalności rozwojowej i nowej działalności - w branży optyki przemysłowej, łączącej segment urządzeń pomiarowych z innymi zasobami firmy.

W ramach działalności podstawowej w segmencie pomiarowym, celem Konica Minolta jest zwiększenie swojego udziału na rynku produktów do pomiaru światła, wykorzystując rosnący popyt na ekrany OLED oraz inne zmiany rynkowe. W działalności podstawowej w segmencie pomiaru barw cel ma zostać osiągnięty poprzez rozwijanie nowych produktów do zastosowań w branży motoryzacyjnej, spożywczej oraz materiałów budowlanych.

W odpowiedzi na rosnącą automatyzację zakładów produkcyjnych oraz coraz większe znaczenie odpowiedniego wykorzystywania danych, nasza strategia rozwoju biznesowego przewiduje połączenie technologii wizualnej kontroli powierzchni opracowanej przez Radiant Vision Systems, firmę nabytą przez Konica Minolta w 2015 r., z istniejącą technologią pomiarów optycznych. Celem jest dostarczenie kompletnych systemów kontrolnych do linii produkcyjnych, zapewniając w ten sposób wysoką wartość dodaną i wysoki zysk z działalności.

Konica Minolta nieustannie ewoluuje, aby jak najlepiej przewidywać potrzeby nie tylko sowich klientów w branży produkcyjnej, ale także użytkowników końcowych, oraz oferować produkty wysokiej jakości realnie poprawiające życie.

O Konica Minolta Sensing Europe B.V.:
Konica Minolta Sensing Europe B.V, część Konica Minolta Inc. Japan, jest wiodącym dostawcą rozwiązań pomiarowych stosowanych w dziedzinie pomiarów barw, wyglądu i światła. Konica Minolta Sensing Europe zaopatruje przemysł w ponad 30 krajach regionu EMEA (Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki) za pośrednictwem oddziałów i autoryzowanych dystrybutorów. Rozwiązania Konica Minolta Sensing w zakresie pomiarów, wywodzące się z naszych najnowocześniejszych technologii przetwarzania, przyczyniają się do poprawy kontroli jakości i wspierają prace badawczo-rozwojowe w wielu branżach. Nasze rozwiązania z zakresu zarządzania barwami są niezbędnym elementem kontroli i monitorowania jakości w wielu gałęziach wytwórczych, między innymi w branży samochodowej, produkcji powłok, tworzyw sztucznych, materiałów budowlanych, żywności, środków chemicznych i farmaceutyków. W obszarze technologii pomiaru światła i ekranów analizatory barw Konica Minolta cieszą się pozycją „standardu branżowego”. Jednostka Sensing Business Unit firmy Konica Minolta będzie nadal wprowadzać innowacje przy wykorzystaniu najnowszej technologii pomiarowej, dostarczając rozwiązania dopasowane do nieustannie zmieniających się potrzeb w szerokim wachlarzu dziedzin.

Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie www.konicaminolta.eu/measuring-instruments

Dane kontaktowe:
Konica Minolta Sensing Europe B.V.
Andreas Ullrich
Telefon: +41 (0) 43 322 98 05